• Forside

Dækmærket

Det kan godt være lidt af en jungle at købe dæk. Derfor indførte EU i november 2012 et dækmærkningssystem, som har gjort det lettere for dig som forbruger at sammenligne de forskellige dæk.
 


Hvad er dækmærkning?

Dækmærkningen giver dig et hurtigt overblik over hvor godt dækket præsterer i forhold til brændstoføkonomi, sikkerhed og dækstøj. Derved kan du nemt sammenligne flere forskellige dæk fra hinanden. 
 


Hvad betyder brændstofforbrug?

Brændstofforbruget måles i seks kategorier med mærkningerne A-G. A har mindst rullemodstand og G har den største. Dæk med A-mærkning kan spare helt op til 7,5% i forhold til et dæk med G-mærkning. Det tal kan dog variere - alt afhængigt af bil, kørselsmønster og temperaturer.Hvad betyder sikkerhed?

Sikkerheden, også kaldet bremseegnskaber, måles også målt i seks kategorier, med mærkninger fra A-G. Kategori G anvendes dog ikke. Derfor har kategori A den korteste bremselængde og F den længste bremselængde.


Der kan være helt op til 30% længere bremselængde ved dæk, som er mærket med F i forhold til dæk, som er mærket med A. Ved en hastighed på 80 km/t svarer det til ca. 18 meter kortere bremselængde for et A-mærket dæk på en almindelig personbil.Hvad er dækstøj?

Dækstøjen på et dæk måles i decibel og på dækmærket er dækstøj angivet med 1-3 lydbølger. Jo flere lydbølger, der er på dækmærkningen, jo mere larmer dækket. Decibelen er målt uden for bilen.  

Find dit nærmeste center